slide1 slide3 banner2

Активности друштва - Млади у борби против рака

Издавачка делатност - Преузмите часопис "Рак - спречити, открити, лечити"

У Београду је 19. и 20. септембра 2014. године одржан Едукативни семинар о раку дојке за представнике удружења пацијената под називом “Нађи време, добро је знати”, у организацији Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно” из Београда. Едукативни семинар представља увод у обележавање октобра, међународног месеца борбе против рака дојке.

Циљ семинара “Нађи време, добро је знати” који је одржан у у Бест Вестерн Хотелу Шумадија, био је да се представницима удружења која окупљају особе оболеле и лечене од рака дојке из Србије и региона представе савремени приступи у дијагностици и лечењу карцинома дојке као и значај психолошке подршке оболелима и њиховим породицама. Учешће су узели водећи стручњаци из Института заонкологију и радиологију Србије, Прим. др Љиљана Стаматовић, Асс.др Иван Марковић И Прим. Др Јасмина Младеновић. О психолошкој подршци говориле су Миомирка Ковачевић, психолог, члан Удружења “Будимо Заједно” као и гошћа Љиљана Вукота, психолог Удружења “Све за њу” из Загреба.

У оквиру семинара прим. др Љиљана Лазић, координатор за рано откривање рака дојке Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, говорила је о улози удружења оболелих од рака дојке у спровођењу организованог скрининга.

О предностима интернета и других друштвених мержа за комуникацију и информисаност, говорили су Милоје Секулић из агенције за дигитални маркетинг “Хомепаге” И др Душан Стојаковић, координатор за екстерне комуникације.

У дискусији након стручног излагања, веома добро је прихваћен предлог представнице Саветовалиштва за жене оболеле од рака дојке “Јефимија “ Ужице, Славице Симић, о увођењу особе координатора, која би у установе секундарног и терцијалног типа помогла оболелима у фази дијагнозе и лечења да закаже све прегледе, координира процес и кораке на свим нивоима до завршетка лечења. Тиме би се повећала ефикасност у лечењу, осигурала мотивисаност И сигурност у и за лечење.

Гошћа из Удружења „Све за Њу“ из Загреба – Љиљана Вукота, представила је пример добре праксе КБЦ „Сестре милосрднице“, Клинике за туморе која је основала пројекат „Дијагностика за један дан“ и укључила у сарадњу Удружење „Све за Њу“ у делу обавјешатавања стручне и друге јавности о постојању пројекта. „Дијагностика за један дан“ је преглед здравих жена са веома сумњивим налазом заснованим на прегледу магнетне резонанце, ултра звука или клиничком прегледу. Велика вредност Пројекта је у брзој процедуру за жене које су у сумњи па се њима дијагноза поставља у једном дану, а омах потом се договара оперативни захтват или се чека препорука конзилијума ако је потребно неоадјувантно лечење. Једним упитом лекара примарне здравствене заштите обаве се сви потребни прегледи да се утврди дијагноза или потврди да се ради о бенигним променама. Овај начин умањује неизвесност и напетост код жена и омогућује дијагнозу унутар пар недеља.

Овај едукативни скуп је била прилика да се сретну представнице свих удружења жена оболелих од рака дојке из читавог региона и Србије на једном месту, размене искустава у раду И отворио је могућности за успостављање међусобне сарадње.

Заједнички закључак проистекао из дискусије је да још више треба радити на подизању свести жена о значају превентивних И редовних прегледа. Да се укључе удружења у програм скрининга И повећа мотивисаност здравих жена да се одазову овој врсти прегледа.

Овом семинару присуствовало је око 90 учесница у два радна дана.

Желимо да се уједно захвалимо како нашим гостима који су узели учешће на Семинару тако и свим компанијама које су препознале наше циљеве и подржале нас у томе.

Београд, 22.09.2014.

 

За Удружење “Будимо Заједно”

Јасмина Лукић, председница

Отворени телефон

 

Исхрана оболелих од рака

 

Часопис "РАК"

 

Самопреглед дојке